Wat is orthomoleculaire voeding?

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, recht of gezond. Orthomoleculair geeft aan dat het de moleculen betreft. De orthomoleculaire voedingsleer streeft er naar de lichaamscellen van optimale hoeveelheden voedingsstoffen te voorzien. Daarbij wordt gekeken naar zowel micro- als macronutriënten, maar ook naar de keuze welke macronutriënten wel of juist niet opbouwend zijn. Met gewone woorden betekent orthomoleculair goed voor de cellen. Het mooie is dat met de dagelijkse voeding men invloed heeft op de gezondheid ofwel men kan een stuk eigen verantwoordelijkheid nemen.

Dagelijkse voeding heeft invloed  op onze gezondheid.

Relatief “kleine” gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, suf gevoel, eczeem, menstruatieklachten of vermoeidheid kunnen voorteken zijn van het ontstaan van grotere problemen. Voeding helpt bij iedere klacht, zowel preventief als curatief. Belangrijk is om te werken aan een goed voedingspatroon waardoor liefst preventief maar ook curatief westerse ziekten zoals hart- en vaat ziekten, kanker, reuma en diabetes maar ook een burn-out, acne, depressie, allergie en spijsverteringsproblemen en ga zo maar verder, aangepakt worden.

Maar wat is nu eigenlijk goed of gezond?

Het advies om vezelrijk te eten en meer vette vis te nuttigen is overal te vinden.
Maar hoe nu verder, welke vis en welke vezels? Hoe passen deze adviezen in het huidige levenspatroon? Veel geïndustrialiseerd voedsel is per definitie ongez
4boekjesond. Welke natuurproducten gezond of ongezond zijn, is weer afhankelijk van ieder persoonlijke verwerkingscapaciteit. Een voedingspatroon omgooien gaat niet zo maar, er zijn vele gewoonten die stap voor stap onder de loep worden genomen. Het is een verandering van leefstijl en niet zo maar even een dieet voor een paar weken. Het van belang dat je daarbij de juiste begeleiding krijgt. Met mijn achtergrond, kennis en ervaring kan ik je helpen door de theorie en de dagelijkse praktijk aan elkaar te koppelen.

 

Door de onwetendheid over voeding weg te nemen schept het vele nieuwe gezonde mogelijkheden ofwel er komt een goede en preventieve kijk op voeding en daarmee op de gezondheid nu en in de toekomst.

Link naar www.foodwatch.nl